sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Eläinten auttamisesta

Eläinten auttaminen on tärkeää, mutta mistä tietää, milloin eläin tarvitsee apua tai että osaa auttaa oikealla tavalla. Tähän on koottu joitain juttuja, joista saattaa olla apua, kun miettii, miten voisi auttaa eläimiä.

Jos löydät eläimen poikasen luonnosta, tässä Ylen uutislinkissä on tietoa, miten kannattaa toimia:


Siili kiikarissa -sivustolla on paljon tietoa siileistä ja niiden auttamisesta.

Ohjeita lintujen talviruokintaan: Birdlife

Pöntöt ja linnut - tietoa linnuista ja linnunpöntöistä sekä rakennusohjeita.

Mitä tehdä, jos löytää rengastetun, loukkaantuneen tai kuolleen eläimen? Luonnontieteellinen keskusmuseo vastaa. 

Sammakot tarvitsevat apua. Tee puutarhaan lammikko sammakoille. Jos löydät sammakonkutua tai sopivan kutulammikon, pidä huolta, että siinä riittää vettä kuivinakin aikoina ja varjosta tarvittaessa puunrungoilla tai muilla suojilla. Auta sammakoita liikenteessä. Täällä ruotsinkielisillä Naturskyddsföreningin sivuilla on neuvoja sammakoiden ystäville ja vinkkejä puutarhaan:

Roskat eivät kuulu luontoon. Muovi, lasi, metalli ja vaaralliset aineet ovat luonnossa väärässä paikassa ja aiheuttavat monenlaista haittaa, vaaraa ja kärsimystä eläimille. Luontoon heitetyt roskat kulkeutuvat lopulta vesistöihin, missä ne koituvat usein vesilintujen kuolemaksi. Terävät lasit ja metallit aiheuttavat vammoja eläimille, mutta viattoman näköiset pienet muoviesineet ja pikku roskat ovat usein vielä vaarallisempia, sillä eläin saattaa tukehtua tai kuristua niihin. Kerää lasi, metalli, ongensiima, muovipullot ja niiden renkaat, tupakantumpit, muovipussit, sixpäckien renkaat ja kaikenlaiset roskat pois luonnosta.


Auta pihan pikku asukkaita: laita linnuille pesäpönttöjä, perusta perhosbaari, ruoki kimalaisia ja jätä puutarhaan myös ravintokasveja, esimerkiksi nokkosia nokkosperhosen toukille:


Vaikkei sinulla olisi omaa pihaa, voita silti auttaa pikku apulaisiamme:

Lahopuu ei ole rumaa ja poistettavaa, vaan kaunista ja hyödyllistä. Perusta eläinten avuksi lahopuutarha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti